سلامتی

دهه ۳۰ و ۴۰ زندگی سرنوشت‌سازترین دوران برای سلامت شما است؛ به این دلایل_اسپایدر


نوشته و ویرایش شده توسط تیم اسپایدر

به نقل از بهداشت نیوز، پژوهشگران به تازگی موفق شده‌اند که با اهمیت ترین دهه زندگی هر فرد از نظر سلامتی را شناسایی کنند.

بر پایه یک مطالعه تازه، رفتارهایی همانند سیگار کشیدن، مصرف الکل و کم‌تحرکی طبق معمولً در بازه سنی ۳۶ تا ۴۶ سالگی در سبک زندگی افراد تثبیت و تحول دادن آن‌ها سخت‌تر می‌بشود.

به حرف های محققان، هر سالی که فرد به حرکت ناسالم خود ادامه می‌دهد، صدمه واردشده به سلامت جسمی و روانی او شدت می‌گیرد.

این عادت‌های ناسالم به مرور زمان سلامت متابولیک و روانی فرد را تضعیف می‌کنند و سپس از ۴۶ سالگی، به نوعی جزئی از سیستم زیستی بدن او خواهد شد.

در این پژوهش که در سرزمین فنلاند انجام شده، اشکار شد از وقتی که فرد به ۳۰ سالگی می‌رسد، هر دهه‌ای که به رفتارهای پرخطر ادامه دهد، حالت سلامتی او تا ۵۰ سالگی و بعد از آن بدتر می‌بشود.

پژوهشگران در این‌باره نوشته‌اند که حتی یک حرکت ناسالم هم می‌تواند خطر مرگ زودرس و بیماری‌ها را افزایش دهد، اما هنگامی چند حرکت ناسالم با هم ترکیب شوند، اثرات منفی آن‌ها چند برابر می‌بشود.

آن‌ها این چنین اضافه کردند که تاثییر این رفتارها در طول عمر جمع می‌بشود و به مرور سلامت جسم و روان را تضعیف می‌کند.

افرادی که در دهه ۲۰ سالگی خود سیگار می‌کشیدند، الکل مصرف می‌کردند و فعالیت فیزیکی نداشتند، در آن زمان احتمالا نشانه‌های منفی بسیاری توانایی نمی‌کردند، اما این سبک زندگی در ادامه علتشد که در اواخر دهه ۳۰ سالگی با مشکلاتی همانند سلامت روان ضعیف‌تر، حس بد نسبت به حالت سلامت عمومی و خطرات متابولیک دو برابر همانند سختی خون بالا، چاقی یا دیابت روبه رو شوند.

افرادی که زیاد سریع داخل مسیر رفتارهای ناسالم همانند سیگار کشیدن خواهد شد، در میانسالی و سالمندی زیاد تر در معرض افسردگی و مشکلات جسمی قرار می‌گیرند.

پژوهشگران فنلاندی داده‌های ۳۶۹ نفر را در بازه‌ای طویل، از سال ۱۹۶۸ تا ۲۰۲۱ جمع‌آوری کردند.

آن‌ها برای افراد گوناگون، نمره ریسک تعیین کردند. این نمره بر پایه تعداد رفتارهای ناسالم جاری هر فرد اشکار می‌شد؛ از صفر (بدون ریسک) تا سه (بیشترین سطح ریسک: سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و بی‌تحرکی).

برای مثال، فرد ۳۶ ساله‌ای که سیگار می‌کشد، الکل مصرف می‌کند اما ورزش هم می‌کند، نمره دو می‌گیرد. فرد ۵۰ ساله‌ای که دیگر سیگار نمی‌کشد ولی تا این مدت الکل می‌نوشد و ورزش نمی‌کند، نمره یک دریافت می‌کند.

آن‌ها تنها به حالت جاری افراد بسنده نکردند، بلکه بازدید کردند که هر فرد چند سال این عادت‌های ناسالم را ادامه داده است. این معیار را «نمره ریسک وقتی» نامیدند.

افراد باید گزارش می‌دادند که در سنین ۲۷، ۳۶، ۴۲، ۵۰ و ۶۱ سالگی هرکدام از این رفتارها را داشته‌اند یا نه. برای نمونه، فردی که در ۲۷، ۳۶ و ۴۲ سالگی سیگار کشیده اما در ۵۰ سالگی ترک کرده، نمره وقتی سیگار او سه از پنج می‌بشود.

نتایج نشان داد افرادی که اکنون این رفتارها را دارند، با دقت به سوال‌نامه‌ای ۱۶ سوالی، علائم افسردگی بیشتری را توانایی می‌کنند. آن‌ها این چنین در آزمایش‌های فیزیکی، شاخص‌های متابولیکی دلواپس‌کننده‌تری همانند سختی خون بالا، اندازه دور کمر زیاد و افت سطح HDL (کلسترول خوب) داشتند. علاوه بر این، نمرات سلامت روانی آن‌ها در یک تست ۱۸ سوالی پایین‌تر می بود و خودشان هم حالت سلامتشان را نامطلوب‌تر برسی کرده بودند.

حالت افرادی که هم‌اکنون این رفتارها را دارند و در دهه‌های قبل هم همین‌طور بوده‌اند، حتی بدتر می بود.

افرادی که در دهه ۲۰ یا اغاز ۳۰ سالگی اغاز به سیگار کشیدن کرده‌اند، نسبت به افرادی که در دهه ۴۰ سالگی این کار را اغاز کردند، بیشتر از دو برابر گمان ابتلا به علائم افسردگی داشته‌اند و نمره سلامت روانی آن‌ها ۲.۳ برابر ضعیف‌تر بوده است.

همین‌طور افرادی که در جوانی دچار مشکلات متابولیکی همانند سختی خون بالا بودند، دو برابر زیاد تر از افرادی که این مشکلات را در میانسالی توانایی کردند، در معرض بیماری‌های مزمن متابولیکی قرار گرفتند.

افرادی که در جوانی از نظر جسمی حالت خوبی نداشتند، دو برابر زیاد تر از افرادی که در دهه ۴۰ سالگی بی‌تحرک شده بودند، کم شدن در خودارزیابی سلامت توانایی کردند.

دلنشین این‌جاست که تجمع رفتارهای ناسالم در طول زمان به طور خاص با علائم افسردگی مرتبط می بود.

به‌گفتن ساده‌تر، این نتایج مشخص می کند هرچقدر این رفتارها سریعتر اغاز شوند و طویل‌تر ادامه اشکار کنند، گمان افسردگی و علائم آن زیاد تر می‌بشود.

یقیناً این مطالعه که در نشریه Annals of Medicine انتشار شده، محدودیت‌هایی هم دارد. محققان نتوانستند رابطه‌ای علت و معلولی بین رفتارهای ناسالم و حالت بد سلامتی اشکار کنند، بلکه فقط فهمید شدند این دو با هم ربط دارند.

این چنین فقط چند حرکت ناسالم بازدید شده‌اند و عواملی همانند تغذیه، خواب یا مصرف مواد مخدر در این تحقیق در نظر گرفته نشده‌اند.

از طرف دیگر، شرکت‌کنندگان همه انها فنلاندی و متولد سال ۱۹۵۹ بودند، به این علت امکان پذیر نتایج برای جمعیت‌های دیگر قابل تعمیم نباشد.

این چنین، گمان دارد که شرکت‌کنندگان اطلاعات دقیقی از سبک زندگی خود اراعه نکرده باشند؛ برای مثالً مصرف بالای الکل را نهان کرده یا رفتارهای ناسالم قبل را به‌خاطر نیاورده باشند یا از علائم افسردگی سخن بگویید نکرده باشند که این می‌تواند علتایجاد خطای آماری بشود.

با این حال، طراحی این پژوهش که بیشتر از ۳۰ سال به طول انجامیده، همراه با بازدید سلامت جسمی و روانی، دیدگاه‌های ارزشمندی در رابطه تأثیر سبک زندگی در طول عمر و امکان جبران برخی صدمه‌ها اراعه می‌دهد.

سیگار کشیدن با فهرستی بلند از بیماری‌ها، از انواع سرطان‌ها تا مشکلات مزمن ریوی و تنفسی در ربط است.

مصرف زیاد الکل هم به شدت به کبد صدمه می‌زند و حتی می‌تواند تهدیدکننده جان فرد باشد. چاقی نیز یکی از با اهمیت ترین عوامل خطر برای بیماری‌های مزمن است.

پژوهشگران پافشاری کردند که عادت‌های ناسالم طبق معمولً در میانسالی تحول چندانی نمی‌کنند و به مشکلات مزمن تبدیل خواهد شد. به همین علت، پیشگیری و مقابله با این رفتارها باید از سنین پایین اغاز بشود تا از انباشت خطرات و ابراز مشکلات جسمی و روانی در آینده جلوگیری بشود.

سال‌ها است که دانشمندان می‌دانند سبک زندگی و توانایی‌های دوران کودکی نقش مهمی در سلامت بزرگسالی دارند.

اما این مطالعه تازه مشخص می کند که فقط نوع حرکت مهم نیست، بلکه زمان اغاز و زمان ادامه آن نیز اهمیت بسیاری دارد

منبع: روزیاتو

دسته بندی مطالب

کسب وکار

تکنولوژی

اموزشی

سلامت

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا