سلامتی

وجود این کپک ها روی غذا خطرناک است/ با این ترفندها نگذارید مواد غذایی کپک بزنند_اسپایدر

[ad_1]
نوشته و ویرایش شده توسط تیم اسپایدر

به نقل از بهداشت نیوز، وقتی که سراغ ظرف محتوای مواد غذایی می‌روید، بر روی آن محتوا لکه‌هایی به شکل کُرک و با رنگ سفید یا سبز مشاهده می‌کنید. به این لکه‌ها کپک می‌گویند. اما به راستی کپک چیست؟ کپک نوعی قارچ است که در محیط‌های گرم و مرطوب و با نفوذ در هر نوع ماده غذایی که دارای آب و مواد آلی است، می‌تواند تشکیل شده و رشد ‌کند.

این قارچ‌ها قابلیت دیده شدن با چشمان غیرمسلح را داشته و به رنگ‌های گوناگون از جمله سفید، سبز، خاکستری و سیاه مشاهده خواهد شد. فراموش نکنیم که کپک بر خلاف حرف های‌های عامه مردم، همیشه زیان نداشته و بعضی اوقات سودمند و ملزوم می باشند. برای نمونه پنی سیلین‌ از کپک‌ ساخته شده و یا در صنایع گوناگون از جمله مواد غذایی، نوشیدنی و دارو به طور صنعتی مورد منفعت گیری قرار می‌گیرد که نوشته او گفت و گو ما نیست.

اما کپک‌های زیان اور درصورت ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن می‌توانند خطرناک باشند که برای مثال مثالهای آن را برای شما گفتن می‌کنیم.

انواع کپک‌های زیان‌آور

این نوع کپک‌ها علاوه بر تشکیل سم خطرناک، با پختن، دمای بالا و حرارت و نیز شست‌وشو از بین نمی‌روال. از جمله عوارض این نوع کپک‌ها می‌توان به صدمه رساندن به قلب، کبد و نیز خارش پوستی و مشکلات تنفسی اشاره کرد. به همین علت انواع سمومی که امکان پذیر توسط کپک‌ها تشکیل ‌شوند را برای شما گفتن می‌کنیم.

سم مایکوتوکسین

این نوع سم شیمیایی خطرناک که توسط نوع خاصی از کپک (کپک‌های سم‌زا) تشکیل می‌بشود، طبق معمول در تولیدات کشاورزی از جمله سبزیجات، غلات، میوه‌ها و خشکبار و نیز در محصولات دامی شامل مرغ، تخم مرغ، گوشت و شیر در صورت مصرف نان خشک‌های کپک‌زده توسط دام‌ها یافت می‌بشود.

سم آفلاتوکسین

آفلاتوکسین نوعی سمی سرطان‌زا است و علتآلودگی مواد غذایی همانند غلات، آجیل‌ها، دانه‌های روغنی و محصولات خشک شده همانند انجیر و کشمش خواهد شد. این نوع سم بی رنگ، بی بو و بی مزه بوده و علتمسمومیت و انواع بیماری‌های گوناگون در دام و انسان می‌بشود.

گونه‌های کپک‌

کپک‌ها گونه‌های متغیری دارند که بر پایه رنگ، شرایط رشد و نیز نوع رشد تقسیم بندی خواهد شد:

 کپک روی مواد غذایی؛ کاملا دور بیاندازیم یا فقط کپک را جدا کنیم؟

کپک سبز و آبی: طبق معمول بر روی میوه، سبزیجات و نان رشده کرده و زیان اور به شمار می‌آیند. به یاد داشته باشید کپک در این رنگ سبزه و آبی همیشه زیان اور نیست بلکه می‌تواند در برخی پنیرها حتی سودمند نیز باشند.

کپک‌ سفید: این نوع کپک‌ها طبق معمولً بر روی غذاهایی که دارای قند و کربوهیدرات باشند، تشکیل خواهد شد. در برخی موارد این نوع کپک‌ها بی‌زیان می باشند. همانند نوع خاصی از پنیرهای نرم.

کپک‌ سیاه: از انواع زیاد خطرناک کپک‌ها به حساب می‌آیند. این نوع کپک با دقت به شدت انتشار کردن آن، می‌تواند عامل تشکیل سم خطرناک مایکوتوکسین‌ بشود. کپک سیاه بر روی مواد غذایی از جمله نان و میوه که زیاد در دسترس است، تشکیل می‌بشود.

کپک‌ خاکستری: وجود این کپک بر هر نوع ماده غذایی نشان‌دهنده علامت فساد آن ماده است. محل رشد این کپک طبق معمول بر روی سبزیجات و میوه‌ها است.

کپک بر روی سلامتی انسان چه اثری دارد؟

وجود کپک‌ها با دقت به تشکیل سموم گوناگون می‌تواند علتمسمومیت غذایی و در نتیجه عوارض خطرناک از جمله مرگ را برای انسان به همراه داشته باشد.

تهوع و استفراغ: از جمله عوارضی که می‌تواند تشکیل بشود داشتن حالت تهوع و استفراغ در صورت منفعت گیری از مواد غذایی است که آلوده به کپک شده است.

اسهال: یکی از گونه‌های سم که توسط کپک تشکیل می‌بشود سم سم مایکوتوکسین است. این سم علتبرهم خوردن سیستم گوارش و درنیتجه اسهال می‌بشود.

صدمه سیستم تنفسی: وجود پرزهای کپک می‌تواند علتابراز آلرژی و در نتیجه تشکیل آسم در بدن انسان بشود.

عفونت قارچی: از جمله عوارض مصرف کپک افت قوت سیستم ایمنی بدن است. در نتیجه این عارضه، عفونت قارچی در بدن تشکیل خواهد شد که درمان آن به سختی انجام می‌بشود.

سرطان: زیاد از اوقات شنیده‌ و یا خوانده‌اید که مواظب مصرف مواد غذایی کپک‌زده باشید چون علتسرطان خواهد شد. بر پایه برخی مطالعات سم مایکوتوکسین می‌تواند علتافزایش خطر ابتلا به سرطان باشد.

نحوه تشخیص کپک در مواد غذایی

تشخیص بهنگام می‌تواند علتپیشگیری از برخی بیماری‌های مرتبط با کپک باشد. خوشبختانه این تشخیص به راحتی و با چشم غیرمسلح و این چنین خواص دیگر امکانپذیر است. ما برای شما چند علامت از وجود کپک در مواد غذایی را می‌گوییم.

بافت و رنگ ماده غذایی: زمان تشکیل کپک به علت وجود بافت نرم و رنگی متفاوت از بقیه قسمت‌ها می‌توان فهمید که آلوده به کپک است. وجود کرک‌ها بر روی ماده غذایی باید علتبشود که شما ماده غذایی را دور بریزید.

بوی کپک: زمان مصرف ماده غذایی اگر حس کردید که آن خوراک بوی ناخوشایند و غیر مرتبطی دارد، حتما آن را وارسی کنید. طبق معمول کپک‌ها بوی آزاردهنده‌ای دارد.

وجود رطوبت: رطوبت در بخشی یا همه غذا امکان پذیر نشان از کپک باشد. به این علت آن را حتما بازدید کنید.

تاریخ آخر مصرف ماده خوراکی: زمان مصرف ماده غذایی حتما به آخر تاریخ مصرف آن دقت کنید. در صورت پایان این تاریخ مصرف آن را کنار گذاشته و یا دور بریزید.

راهکار جلوگیری از کپک در مواد غذایی

برای اینکار چند عمل را حتما باید انجام دهید تا کپک امکان رشد بر روی مواد غذایی را نداشته باشد.

نگهدار در دما، مکان و ظرف مناسب: مواد غذایی را حتما در ظروف غیرمرطوب در دمای مناسب با آن ماده خوراکی نگهداری کنید. هر غذایی دمای مخصوص به خود را دارد. به این علت حتما زمان منفعت گیری حتما به توضیحات مندرج در بسته بندی آن دقت کنید. در عین حال نگهدار در یخچال می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها باشد.

نگهدارنده‌ها: زمان تشکیل مواد غذایی صنعتی از برخی مواد نگهدارنده برای جلوگیری از رشد کپک منفعت گیری می‎ بشود.

رطوبت‌گیر: دستگاه‌های رطوبت‌گیر توانایی جذب رطوبت محیط را دارند. با این عمل امکان رشد و نمو کپک از بین می‌رود.

پاکیزگی وسایل آشپزخانه و مواد غذایی: پیش از مصرف مواد غذایی آن را خود بازدید کرده و بشویید. این چنین در منفعت گیری از وسایل حاضر در آشپزخانه، آنها را وارسی کنید تا پاکیزه باشند.

تاریخ مصرف: هر ماده غذایی بر روی بسته‌بندی خود تاریخ مصرف دارد. زمان منفعت گیری از آن دقت کنید تا تاریخ انقضای آن آخر نیافته باشد.

چند مسئله کاربردی درمورد برخی خوراکی‌ها و وسایل برای جلوگیری از رشد کپک

رب گوجه فرنگی همیشه یکی از محل‌های رشد کپک است. برای مقابله با این کار لایه‌ای از روغن را بر روی رب ریخته تا اکسیژن به سطح آن نرسد. به این طریق از رشد کپک جلوگیری خواهد شد.

قهوه، چای و ادویه نیز از جمله خوراکی‌هایی می باشند که گمان کپک زدن آنها زیاد است. برای مقابله با این کار، آنها را در جای خنک و خشک نگهداری کنید.

بطری‌های آبغوره و سرکه را لب به لب از آنها پر کنید و فضای خالی برای آن باقی نگذارید تا کپک در آن رشد و نمو کند.

تمیز کردن یخچال و فریزر به طور ماهانه و مستمر علتخواهد شد تا آلودگی در آن وجود نداشته باشد. یکی از دلایل رشد کپک و فساد مواد غذایی وجود آلودگی در محیط یخچال است.

منبع: ایرنا

دسته بندی مطالب

کسب وکار

تکنولوژی

اموزشی

سلامت

[ad_2]

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا