سلامتی

اشتباهاتی که روزه‌داران دیابتی در وعده افطار خود مرتکب می‌شوند_اسپایدر


نوشته و ویرایش شده توسط تیم اسپایدر

کد خبر: ۲۸۰۳۱۴

تاریخ انتشار کردن: چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ – ۱۳:۵۹

به نقل از بهداشت نیوز زیاد از افراد مبتلا به دیابت فکر می‌کنند همین که از پزشک معالج خود مجوز روزه‌گرفتن را دریافت کنند، برای روزه‌داری کافی است. درحالی‌که به حرف های متخصصان، نیاز است که این افراد برای گرفتن روزه امن و بی‌خطر حتما یک سری نکات و پیشنهاد‌ها را آموزش ببینند.

دکتر کامران نیکوسخن، متخصص غدد و متابولیسم به این نوشته مهم اشاره می‌کند که روزه‌داری در افراد دیابتی با ۴ خطر بالقوه کم شدن قند خون، افزایش قند خون (که می‌تواند تبدیل کتواسیدوز دیابتی یا کمای قند بالا بشود)، کم‌آبی بدن یا دهیدراتاسیون و این چنین لخته شدن خون یا ترومبوز همراه است. به همین علت پیشنهاد اکید داریم که افراد دیابتی در هر سنی – به اختصاصی در سنین سالمندی – برای روزه گرفتن حتما با پزشک معالج خود مشورت کنند و نکات ملزوم برای روزه‌گرفتن امن را هم آموزش ببینند.

آخرین مطالب
ادامه مطلب
خطراتی که نوشیدن آب در این ساعت به همراه دارد_اسپایدر

به حرف های دکتر نیکوسخن، تعداد بسیاری از عوارض دیابت‌، خود را در طول روزه‌داری نشان خواهند داد. به خصوص مشکلات کلیوی و در برخی موارد مشکلات چشمی و بعضی اوقات مشکلات قبلی. چون روزه گرفتن، خطر لخته شدن خون به علت کم‌آبی بدن را در افراد دیابتی به جستوجو دارد. برای همین اصرار داریم که این افراد برای روزه گرفتن حتما با پزشک مشورت کنند و خودسرانه روزه نگیرند.

این متخصص غدد و متابولیسم در ادامه به ۱۰ نادرست روزه‌داران دیابتی در ماه رمضان اشاره می‌کند که دانستن آنها برای ترقی آگاهی و مراقبت از سلامتی بدن الزام دارد.

دکتر نیکوسخن می‌گوید: زیاد از دیابتی‌ها اعتقاد دارند که بیماری‌شان خفیف است و جدی نیست و برای همین تحت هر شرایطی روزه می‌گیرند. درحالی‌که اگر می‌خواهند روزه بگیرند، باید ۶ تا ۸ هفته قبل از اغاز ماه مبارک رمضان با پزشک خود مشورت کنند و چنانچه پزشک تشخیص داد که می‌توانند روزه بگیرند، به این کار عمل کنند. اگر هم پزشک تشخیص داد که روزه گرفتن برای حالشان خطرناک است، نباید مقاومت کنند و باید به سخن پزشک خود گوش کنند.

ادامه مطلب
تصویری از امدادگری که درجریان کشف پیکر شهید نصرالله به شهادت رسید_اسپایدر

این متخصص غدد و متابولیسم اضافه می‌کند: زیاد از افراد مبتلا به دیابت از پزشک‌شان مجوز روزه گرفتن را می‌گیرند اما نکات ملزوم برای روزه‌داری امن را نمی‌دانند و مراعات نمی‌کنند و به همین علت امکان پذیر به سلامت خود صدمه برسانند. نوشته این است که افراد دیابتی باید حتما یک سری نکات مهم را آموزش ببینند و در طول ماه رمضان آنها را انجام بدهند تا بتوانند روزه امن و بی‌خطری بگیرند. نکات و پیشنهاد‌هایی همانند چک کردن مرتب قند خون در طول روز، داشتن فعالیت بدنی، نوشیدن آب کافی و … که در ادامه اشاره می‌کنم.

مدیرعامل انجمن دیابت ایران اصرار می‌کند: با اهمیت ترین پیشنهاد ما به افراد مبتلا به دیابت که روزه می‌گیرند، این است که قولهای غذایی خود را افزایش دهند و حجم غذاهای دریافتی را کم کنند. متاسفانه در ماه رمضان عکس این اتفاق رخ می‌دهد. یعنی روزه‌داران دیابتی، کل حجم غذایی خود را یکجا در وعده افطار دریافت می‌کنند! باید روزه را با یک افطار کوچک باز کنند، مقداری صبر کنند و سپس از ۲ ساعت شام بخورند. زیاد از افراد دو وعده سنگین می‌خورند؛ وعده افطار سنگین و وعده سحری سنگین. این درست نیست. باید فاصله افطار تا سحر را چند وعده غذایی تقسیم‌بندی کنیم.

ادامه مطلب
بذر امیدی که در دل منطقه آزاد چابهار تبدیل به نهال کارآمدی و پیروزی شد_اسپایدر

به حرف های نیکوسخن، نادرست دیگر روزه‌داران دیابتی این است که مصرف قندهای ساده همانند قند و شکر و زولبیا و بامیه و حلوا و شله‌زرد و … را در ماه رمضان زیاد افزایش خواهند داد. درحالی‌که حتی خرما هم باید محدود مصرف بشود. باور روزه‌داران این است که قندی که در طول روزه‌داری مصرف نکردیم، در زمان افطار باید با مصرف قندهای ساده جبران کنیم. در حالی که این کار غلط است. این افراد باید حتما از مصرف غذاهای حاوی قندهای ساده خودداری کنند. چون این مواد برای آنها زیاد زیان اور می باشند و به هیچ گفتن نباید منفعت گیری شوند.

یکی دیگر از اشتباهات تعداد بسیاری از روزه‌داران دیابتی، حذف وعده سحری است. در حالی که این کار زیاد غلط و خطرناک است. این نوشته را دکتر نیکوسخن به گفتن متخصص غدد می‌گوید و اصرار می‌کند: نه تنها نباید این وعده را حذف کنند، بلکه در این وعده حتما باید از پروتئین‌ها و چربی‌ها منفعت گیری کنند. اگر فقط کربوهیدرات‌ها – همانند نان و برنج – مصرف کنند، در طول روزه داری هم ضعف می‌کنند و هم قند خون‌شان دچار نوسان می‌بشود.

ادامه مطلب
۵ میوه که پشتیبانی می‌کند بر افسردگی تسلط کنید_اسپایدر

دکتر نیکوسخن ادامه می‌دهد: تعداد بسیاری از دیابتی‌ها فکر می‌کنند کنترل قند خون در طول روز یا تزریق انسولین در زمان روزه‌داری، روزه آنها را باطل می‌کند. در حالی که کنترل مرتب قند خون و تزریق انسولین در طول روز جزو ضروریات است و به هیچ گفتن روزه را باطل نمی‌کند. افراد دیابتی در طول روزه‌داری باید ۴ تا ۷ بار قند خون خود را با دستگاه تست قند خون خانگی چک کنند؛ پیشنهاد می‌بشود قبل از سحر، ۲ ساعت سپس از سحر، در طول روز، قبل از افطار، ۲ ساعت سپس از افطار، گاه قبل خواب و حتی در برخی موارد نیاز است که در نیمه شب قند خون خود را چک کنند. یقیناً افرادی که زیاد تر در معرض خطر کم شدن قند می باشند، باید هر روز و روزانه ۷ بار چک کنند و بقیه نیاز نیست هر روز و تا ۷ بار چک کنند.

به حرف های این متخصص غدد و متابولیسم، نادرست بعدی زیاد‌ از دیابتی‌ها این است که فکر می‌کنند با روزه گرفتن لاغر خواهد شد. در حالی که بر پایه مطالعات بین‌المللیِ انجام‌شده و این چنین بر پایه مطالعه‌ای که انجمن علمی دیابت ایران انجام داده، زیاد از روزه‌داران سپس از رمضان اتفاقا دچار اضافه‌وزن خواهد شد. به این علت روزه‌داران – به خصوص افراد مبتلا به دیابت – در ماه رمضان باید حتما مواظب وزن خود هم باشند.

ادامه مطلب
شهادت سردار سرتیپ پاسدار کیومرث پورهاشمی در حلب سوریه+عکس_اسپایدر

به حرف های دکتر نیکوسخن نداشتن فعالیت بدنی در طول روزه‌داری یا سپس از افطار، بی‌توجهی به کم‌آب شدن بدن، تند تند غذا خوردن، باز کردن روزه با مواد غذایی شیرین، مصرف غذاهای چرب و بی‌توجهی به مصرف میوه‌ها و سبزیجات در وعده افطار و سحر از دیگر اشتباهات روزه‌داران است که می‌تواند صدمه‌زا باشد. برای مثال کم‌آبی بدن، یکی از مشکلات مهم دیابتی‌ها در ماه رمضان است و پیشنهاد ما این است که در وعده افطار حتما ۲ لیوان آب بنوشند. یا در فاصله افطار تا سحر درمجموع ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشند. درضمن به هم خوردن ریتم خواب و تحول مصرف زمان داروها هم دو موردی می باشند که می‌توانند روی نوسانات قند خون تاثییر بگذارند. بعد باید زیاد تر مواظب می بود.

منبع: همشهری

دسته بندی مطالب

کسب وکار

تکنولوژی

اموزشی

سلامت

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا