سلامتی

افزایش گردش ویروس کرونا در ایران؛ ماسک بزنید_اسپایدر


نوشته و ویرایش شده توسط تیم اسپایدر

کد خبر: ۲۸۲۴۶۶

تاریخ انتشار کردن: سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ – ۱۲:۴۲

به نقل از بهداشت نیوز، ویروس‌های تنفسی سالانه تعداد بسیاری از مردم را دچار می‌کنند و در برخی موارد نیز تبدیل بستری یا در موارد شدید جهت فوت افراد می‌‌شوند؛ اگرچه این ویروس‌ها از سال‌ها پیش در جوامع در گردش بوده‌اند و تبدیل ابراز طغیان‌های کوچک به اختصاصی در فصل‌های سرد سال نیز می‌شدند اما از زمان شیوع همه‌گیری کرونا، حساسیت مردم نسبت به این ویروس‌ها افزایش یافته است. این حساسیت‌ها بعد از فروکش کردن کرونا تا حد بسیاری افت یافت اما اخیراً انتشار کردن نامه‌ای از معاون بهداشت وزارت بهداشت مبنی بر افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در سرزمین، نگرانی‌هایی برای مردم به وجود اورده است.

رئیسی در این نامه خطاب به معاونین بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی سرزمین به گردش ویروس‌های تنفسی در سرزمین بر پایه گزارش سامانه‌های دیده‌وری و مراقبت غیردیده‌وری اشاره کرده و از معاونان بهداشت دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سرزمین خواسته است تا ضمن اجرای عمل های مراقبتی و آموزشی، گزارش کارکرد دوره‌ای خود را به مرکز وابسته ارسال کنند.

در این نامه بر الزام منفعت گیری صحیح و مستمر از ماسک به‌اختصاصی در فضاهای بسته و پرجمعیت پافشاری شده و پایش منظم اماکن تجمعی نظیر مدارس، زندان‌ها و آسایشگاه‌ها از نظر مراعات ضوابط بهداشتی مورد پافشاری قرار گرفته است.

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نیز اظهار کرده است که آخرین یافته‌های نظام مراقبت و دیده‌بانی عفونت‌های تنفسی بیانگر این است که نسبت ابتلا به کووید-۱۹ طی چند هفته قبل افزایش یافته و نسبت ابتلا به این بیماری از دو درصد به چهار درصد رسیده اما افزایش دو درصدی از نظر مقدار و سویه دلواپس‌کننده نیست و نامه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به دانشگاه‌های علوم‌پزشکی در راستای ماموریت های این معاونت و به منظور نگه داری آمادگی و هوشیاری نظام سلامت برای روبه رو با بیماری‌ها بوده است.

وی پافشاری کرده است که سویه تازه و خطرناکی از کووید۱۹ در سرزمین و دنیا در گردش نیست و آنچه ناظر ابتلای مردم در جهان و ایران هستیم، همان سویه‌های معمولی می باشند که پیش از این نیز مشاهده می‌شدند.

افزایش فعالیت ویروس‌های تنفسی در سرزمین

در همین جهت علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: بر پایه اطلاعات دیده‌وری و رصد ویروس‌های تنفسی در سرزمین، معاونت بهداشت به دانشگاه‌های علوم پزشکی هشدار داده تا نسبت به رصد و شناسایی مبتلایان دقت بیشتری داشته باشند. 

او گفت: فعالیت ویروس‌های تنفسی به اختصاصی کووید۱۹ افزایش اشکار کرده و این افزایش فعالیت نسبت به قبل محسوس‌تر شده است. یقیناً، سازمان جهانی بهداشت اظهار کرده که کووید دیگر از حالت خطرناک خود خارج شده اما این به معنی آخر کرونا نیست. در سالی که گذشت، به‌اختصاصی از زمستان سال قبل تا بحال، فعالیت و گردش ویروس آنفلوانزا نیز زیاد تر از قبل شده است و حتی احتمالا بتوان او گفت گاهاً این ویروس تغییراتی نیز کرده است؛ به طور مثال، آنفلوانزا که قبلاً زیاد تر در فصول سرد سال دیده می‌شد، اکنون به نظر می‌رسد که در فصول غیرسرد هم مشاهده می‌بشود.

ابهام در حالت دقیق اپیدمیولوژیک ویروس‌ها

ناجی در ادامه گفت:‌ وزارت بهداشت داده‌های مرتبط با تست‌های دیده وری را در اختیار دارد و حالت شیوع ویروس‌ها را جستوجو می‌کند. با این حال، تا این مدت از این که چه مقدار این افزایش فعالیت‌های ویروس‌ها خطرناک است، اطلاعات اپیدمیولوژیک دقیقی در دسترس نداریم. علت این نوشته این است که به غیر از دیده‌وری که وزارت بهداشت انجام می‌دهد، تعداد تست‌های انجام‌شده افت یافته است. 

ماجرای نامه معاون وزیر بهداشت به دانشگاه‌های علوم پزشکی

وی درمورد نامه معاون وزیر بهداشت به دانشگاه‌های علوم پزشکی که تبدیل نگرانی‌هایی در جامعه شده نیز فرمود: از سال قبل تا بحال ناظر گردش کرونا و آنفلوانزا بوده‌ایم و اکنون مجدد کووید فعال‌تر شده است. وزارت بهداشت به همین علت پیشنهاد‌هایی به مردم اراعه می‌کند تا از شیوع زیاد تر بیماری جلوگیری بشود. با وجود این، پیشنهاد‌های مربوط به پیشگیری از کرونا همانند پیشنهاد‌های قبلی است. 

پیشنهاد مجدد به منفعت گیری از ماسک در اماکن شلوغ و سربسته

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: به مردم پیشنهاد می‌بشود در مکان‌های عمومی همانند مترو، اتوبوس یا محیط‌های شلوغ و سربسته، بهداشت فردی از جمله منفعت گیری از ماسک و شستن دست‌ها را مراعات کنند.

این چنین فاصله‌گذاری اجتماعی در مکان‌های پرازدحام می‌تواند به افت شیوع پشتیبانی کند. این پیشنهاد‌ها تنها برای محافظت از سلامت عموم است و نباید جهت هراس مردم بشود، بلکه باید آن‌ها را تشویق کرد تا با مراعات نکات بهداشتی از انتقال ویروس‌ها جلوگیری کنند. علاوه بر این، مردم باید دقت داشته باشند که برخی افراد از جمله افرادی که سیستم ایمنی ضعیف یا سن بالاتری دارند، زیاد تر در معرض خطر می باشند به این علت، با مراعات این نکات، می‌توانیم شیوع ویروس‌ها را افت داده و از افرادی که صدمه‌پذیرترند محافظت کنیم.

استقبال کمتر مردم از واکسن‌های آنفلوانزا در سال قبل؛ پیشنهاد‌هایی به سیاستگذاران

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با گفتن این که در کنار عمل های بهداشتی، سیاستگذاری‌های صورت گرفته در حوزه سلامت نیز اهمیت بسیاری دارد؛ او گفت: سال قبل واکسن‌های آنفلوانزا به مقدار محدودی داخل سرزمین شد و تعداد بسیاری از مردم نتوانستند به واکسن‌های خارجی دسترسی اشکار کنند. در عین حال واکسن‌های داخلی آنفلوانزا، که حاصل تلاش تولیدکنندگان داخلی است، موفق نشد دقت کافی را جلب کند و همین نوشته علتشد تعدادی از مردم و کارکنان بهداشتی واکسن را دریافت نکنند.

این قضیه نیازمند بازدید توسط وزارت بهداشت است تا دلایل مطمعن ناکافی مردم به توان داخلی، شفاف‌سازی و توضیحاتی اراعه بشود که مردم نیز مطمعن اشکار کنند که این واکسن‌ها مؤثر و ایمن می باشند چون انجام عمل های ملزوم جهت پیشگیری از بیماری‌های تنفسی برای افراد گوناگون، به‌اختصاصی کادر بهداشت و درمان، افراد مسن، و کودکان که در معرض خطر بیشتری قرار دارند، زیاد مهم است. یک مسئله دیگر، در رابطه داروهایی است که در بیماری کرونا می‌توان تجویز کرد، یکی از داروهایی که برای جلوگیری از بیماری شدید و مرگ و میر در افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند کاربرد دارد، پکسلووید است که در برخی از بیماران می‌تواند از بستری شدن افراد در بیمارستان جلوگیری کند و شدت بیماری را افت دهد و فراهم و تشکیل آن نیز نیاز به بازدید دارد.

لزوم به روز کردن واکسن‌های کرونا با ظهور سویه‌های تازه

این متخصص ویروس شناسی پزشکی درمورد از بین رفتن اثربخشی واکسن‌های کرونا که پیش از این تزریق می‌شدند نیز افزود:‌ به روز کردن واکسن‌ها بر پایه سویه‌های تازه کرونا، امکان پذیر از نظر اقتصادی برای سرزمین مقرون به صرفه نباشد، اما باید به این مسئله دقت کرد که کووید همانند آنفلوانزا با ما خواهد می بود و هیچ زمان از بین نمی‌رود. شدت و ضعف ویروس امکان پذیر تحول کند، ولی این ویروس به‌طور کامل از بین نمی‌رود. امیدواریم که کووید همانند سال‌های قبل شیوع بالایی نداشته باشد، اما مدام در جهان این امکان هم وجود دارد که حالت به‌طور غیرمنتظره‌ای تحول کند. برای همین، باید آمادگی داشته باشیم که در صورت افزایش شیوع، داروها و واکسن‌های مناسب در دسترس باشند.

ویروس کرونای در گردش ویروس جدیدی نیست

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با گفتن این که ویروس کرونایی که در گردش است ویروس جدیدی به شمار نمی‌رود، تصریح کرد: بر پایه رصدهایی که در جهان صورت گرفته تا این مدت هم سویه‌های اومیکرون در حال گردش می باشند. یقیناً الان به طور دقیق نمی‌توانم بگویم که کدام زیرسویه‌ها اکنون در سرزمین گردش می باشند ولی بر پایه گزارشات جهانی، گونه‌هایی همانند J.N.1 و  LP.8.1 در حال گسترش می باشند. این سویه‌ها از سال ۲۰۲۳ شناسایی شدند و به‌اختصاصی در اواخر ۲۰۲۴ گسترش بسیاری اشکار کرده‌اند.

این سویه‌ها دارای جهش‌هایی در پروتئین “اسپایک” می باشند که علتافزایش شدت انتقال و قوت سرایت ویروس می‌بشود. این چنین، این جهش‌ها جهت فرار ویروس از سیستم ایمنی بدن خواهد شد، به این معنی که سیستم ایمنی بدن امکان پذیر نتواند به‌طور کامل ویروس را شناسایی و با آن مقابله کند. در قیاس با گونه‌های قبلی، سویه‌های تازه قوت بیماری‌زایی کمتری دارند، اما هم چنان انتقال آن‌ها سریع تر است و در برخی موارد از سیستم ایمنی فرار می‌کنند. این ویژگی‌ها علتمی‌بشود که این سویه‌ها هم چنان تهدیدی برای سلامت عمومی باشند.

دسته بندی مطالب

کسب وکار

تکنولوژی

اموزشی

سلامت

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا