شگفتترین سلاحهای جهان؛ هنگامی نهنگ، گربه و کبوتر جاسوس میشوند_اسپایدر
نوشته و ویرایش شده توسط تیم اسپایدر
هنگامی جاسوسی کشته میبشود، طبق معمولً هیچ خبری از آن در رسانهها درز اشکار نمیکند اما هنگامی از نهنگ بهجای جاسوس منفعت گیری و سپس اشکار و کشته بشود، خبر آن سرتیتر رسانهها میبشود. احتمالا شگفت باشد اما سال ۲۰۱۹ روسیه از یک نهنگ بهگفتن جاسوس منفعت گیری کرد. یقیناً قضیه به روسیه و نهنگها محدود نمیبشود، کشورها و حیوانات فرد دیگر نیز همین نقشه را عملی کردهاند. در این نوشته، نگاهی به شگفتترین ابزارهای جاسوسی جهان میاندازیم.
نهنگ جاسوس روسیه که اشکار شد، نام آن را «هوالدیمیر» (Hvaldimir) گذاشتند: ترکیبی از کلمه نروژی Hval به معنی نهنگ و نام کوچک رئیسجمهور روسیه. این نهنگ سال ۲۰۱۹ بهگفتن جاسوس کشف شد و یکی از حیواناتی است که سرویسهای اطلاعاتی این سرزمین از آن منفعت گیری میکند. یقیناً شوروی نیز قبل از فروپاشی حیوانات دریایی را بهگفتن جاسوس و قاتل آموزش میداد.

ایالات متحده نیز آزمایشهای شبیهی روی حیوانات انجام داده که قدمت برخی از آنها به دهه ۱۹۶۰ بازمیگردد. یکی از ایدههای غیرعادی CIA برای منفعت گیری از حیوانات بهگفتن جاسوس عملیات آکوستیک کیتی (Acoustic Kitty) می بود. ایده این می بود که میکروفون و آنتن در گربه کار بگذارند و از آن برای شنود مکالمات منفعت گیری کنند. یقیناً این عملیات بعد از آزمایش اولیه که در آن تاکسی این گربه را زیر گرفت، منحل شد.
منفعت گیری از حیوانات و اشیا بهگفتن جاسوس
به نظر میرسد نهنگها و گربهها جاسوسهایی دستوپاچلفتی باشند و به دست نیروی روبه رو بیفتند یا به روشهای شگفتوغریبی کشته شوند اما کبوترها در این کار ماهرترند. آمریکا از این پرندگان بهجای جاسوس منفعت گیری میکرد. این کبوترها به دوربینهای کوچکی تجهیزمیشدند و بهراحتی به مناطق حساس پرواز میکردند و بدون تشکیل سوءظن، از اهداف عکسبرداری میکردند. این روش طی جنگ سرد به برنامهای زیاد موفق سازمان سیا تبدیل شد. یقیناً آمریکا این ایده را از بریتانیا الهام گرفت که در جنگ جهانی دوم از آن منفعت گیری کرده می بود.
با گذشت زمان و پیشرفت فناوری راه حلهای جدیدتری از راه رسیدند؛ برای مثال در پروژه Aquiline پهپادی پرندههمانند تجهیزبه ادوات جاسوسی ساخته شد که با جثه کوچکتر میتوانست بهتر از پرندگان واقعی به اهداف نزدیک بشود.

سیا در دهه ۱۹۷۰ نیز «حشرهکوپتر» یا Insectothopter ساخت. یقیناً این ایده هیچزمان عملیاتی نشد اما میتوان آن را جد پهپادهای امروزی دانست. مقداری که جلوتر بیایم و به دهه ۱۹۹۰ برسیم، با گربهماهی رباتیک سیا، «چارلی»، روبه رو میشویم. این گربهماهی رباتیک انگارً از هوالدیمیر نگونبخت موفقتر بوده است.

دولتها فقط از حیوانات بهجای جاسوس منفعت گیری نمیکردند. احتمالا گربه یا ماهی مشکوکی نظر دیگران جلب کند اما چه فردی به سنگ شک میکند؟ سازمان اطلاعات MI6 این چنین ایدهای داشت: میتوان نزدیک وزارتخانه موردنظر، در سنگی جعلی گیرندهای قرار بدهیم تا اطلاعات گوناگون افرادی را که از کنار آن سنگ میگذرند، به دست بیاوریم. یقیناً این در حد ایده نماند و اجرایی نیز شد اما این عملیات سال ۲۰۰۶ لو رفت.
یکی دیگر از جاسوسیهای شگفت مربوط به «اولگ گوردیفسکی» (Oleg Gordievsky)، جاسوس مشهور MI6، است. در این قصه واقعی، خبری از فناوریهای پیشرفته نیست؛ زیاد تر ما را یاد سکانسهایی از فیلمهای کمدی کلاسیک میاندازد. چند دیپلمات انگلیسی و همسرانشان باید از ۳ پست بازرسی شوروی و ۲ پست بازرسی فنلاند عبور میکردند. آنها در ماشین تنها نبودند؛ گوردیفسکی در صندوق نهان شده می بود.
با نزدیک شدن اولین سگ نگهبان، یکی از افراد به سگی که بو میکشید، چیپس پنیر و پیاز تعارف کرد و سگ با استشمام بوی چیپس دیگر موفق نشد بوی گوردیوسکی را در صندوق عقب ماشین تشخیص دهد. هنگامی هم که سگ فرد دیگر اغاز به بوکردن صندوق کرد، همسر یکی از دیپلماتها نوزاد ۱۸ ماههاش را روی صندوق ماشین گذاشت و پوشک بچه را عوض کرد و آن را همراه با مدفوع تازه روی زمین انداخت؛ بهاینترتیب، چیپس و پوشک بدبوی بچه مانع اشکار شدن گوردیفسکی شد.
دسته بندی مطالب