برای قلب کدام بهتر است: پروتئین گیاهی یا حیوانی؟

به نقل از بهداشت نیوز، بیماری قلبی مهمترین علت مرگ و میر در آمریکاست. این چنین بیماری قلبی یکی از قابل پیشگیریترین بیماریها است. خوشبختانه شما میتوانید ریسک بیماریهای قلبی عروقی را با عادتهای سالم و ورزش منظم پایین بیاورید. چیزی که میخورید برای سلامتیتان مهم است.
یکی از درشتمغذیهایی که بدنتان برای انواع عملکردها نیاز دارد پروتئین است. برخلاف باور عمومی، غذاهای گیاهی هم پروتئین دارند و برخی از آنها همانند حبوبات، منبع های عالی پروتئین برای عضلهسازی می باشند. یکی ازسوالهایی که زیاد تر نقل میبشود این است که خوردن پروتئینهای گیاهی یا پروتئینهای حیوانی چه اثری بر ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی میگذارد. اکنون ببینیم علم در این باره چه میگوید.
پروتئینهای گیاهی و پروتئینهای حیوانی چه تفاوتهایی با هم دارند؟
پروتئینهای حیوانی از گوشت قرمز، مرغ و بوقلمون، ماهی و لبنیات گرفته خواهد شد. پروتئینهای حیوانی دارای همه ۹ آمینواسید الزامی برای بدن به قدر کافی می باشند.
گوشت قرمز دارای چربی اشباع بسیاری است و گوشت فرآوری شده پُر از سدیم است، هر دوی این مواد سلامت قلب و رگها را تحت تاثییر قرار خواهند داد. به این علت اگر میخواهید از یک نوع گوشت پرهیز کنید، آن گوشت باید گوشت فرآوری شده همانند سوسیس و کالباس و … باشد
منبع های پروتئینهای گیاهی احتمالا کمبودهایی از جهت این آمینواسیدها داشته باشند اما شما میتوانید این افترا با خوردن انواع منبع های پروتئینهای گیاهی جبران کنید؛ برای مثال غلات از جهت لیزین (یک آمینواسید) افتدارند اما شما میتوانید با خوردن حبوبات که منبع عالی این آمینواسید می باشند، این افترا جبران کنید. حبوبات از جهت متیونین افتدارند اما غلات کامل منبع خوبی از این آمینواسید می باشند. گیاهخواران میتوانند پروتئین مورد نیاز بدن خود را با خوردن سویا و فرآوردههای آن، بنشن و حبوبات، مغزها و دانهها تامین کنند. چون این غذاها نسبت به منبع های پروتئین حیوانی، دارای پروتئین کمتری می باشند و اگر سبک زندگی فعالی دارید و نیازتان به پروتئین زیاد تر است، باید از منبع های زیاد تر و متنوعتری از پروتئینهای گیاهی منفعت گیری کنید.
زیستدسترسی پروتئینهای گیاهی
پروتئینهای گیاهی نسبت به پروتئینهای حیوانی دسترسی زیستی کمتری دارند. اما پروتئین سویا دارای دسترسی زیستی بین ۹۱ تا ۹۶ درصد است و همین علتمیبشود دسترسی زیستی آن شبیه برخی از پروتئینهای حیوانی باشد. ضمنا شما هنگامی پروتئین بعضی اوقات میخورید، فیبر هم دریافت میکنید. برخی مطالعات نشان دادهاند یک رژیم غذایی پُرفیبرتر با افت ریسک بیماریهای قلبی و عروقی مرتبط است. برای مثال فیبر بر قند خون و لیپیدهای خون اثرات مثبتی میگذارد و میتواند التهاب را افت دهد.
آیا پروتئینهای گیاهی برای قلب سالمترند؟
یک سری شواهد وجود دارد که مشخص می کند پروتئینهای گیاهی میتوانند ریسک بیماریهای قلبی را افت دهند. مطالعهای که روی هشتاد هزار زن و به زمان ۲۶ سال در رابطه عادتهای غذاییشان انجام شد دریافت آنهایی که زیاد تر غذاهای گیاهی و لبنیات خورده بودند، ریسک بیماریهای قلبیشان نسبت به افرادی که گوشت قرمز میخوردند کمتر می بود. با دقت به این که این افراد لبنیات هم مصرف میکردند، بعد رژیم غذاییشان کاملا بر مبنای پروتئینهای گیاهی نبوده است.
این چنین این مطالعه نشان داد زنانی که گوشت قرمز را با پروتئینهای گیاهی یا ماهی جانشین کرده بودند، گمان بیماری قلبیشان به مقدار چشمگیری کمتر شده می بود. به این علت نیازی نیست فقط پروتئین گیاهی مصرف کنید تا از فوایدش منفعت ببرید.
همهی پروتئینهای حیوانی برای سلامتی زیان اور نیستند
نوع پروتئین حیوانی که مصرف میکنید هم مهم است. مرغ و بوقلمون و ماهی همانند گوشت قرمز تبدیل افزایش ریسک بیماریهای قلبی نمیشوند و گوشتهای فرآوری شده همانند سوسیس و کالباس و … زیاد تر از هر چیزی با بالاتر رفتن گمان بیماریهای قلبی مرتبط است.
گوشت قرمز دارای چربی اشباع بسیاری است و گوشت فرآوری شده پُر از سدیم است، هر دوی این مواد سلامت قلب و رگها را تحت تاثییر قرار خواهند داد. به این علت اگر میخواهید از یک نوع گوشت پرهیز کنید، آن گوشت باید گوشت فرآوری شده همانند سوسیس و کالباس و … باشد.
گوشت قرمز علاوه بر چربی اشباع دارای آهن بسیاری هم هست. برخی پژوهشها ذخیره آهن زیاد در بدن را با گمان زیاد تر دعوا قلبی و سکته مغزی مرتبط نشان دادهاند. بدن به سختی میتواند آهن بسیاری را از بدن دفع کند و زیاد تر مردان و زنان بالای ۵۰ سال نیاز به آهن زیاد در رژیم غذایی خود ندارند. آهن در سطح بالا به گفتن یک اکسیدکننده عمل کرده و میتواند به اندامهایی همانند قلب و کبد صدمه بزند.
کلام پایانی
شواهدی وجود دارد که مشخص می کند مصرف زیاد تر منبع های پروتینهای گیاهی و کمتر از پروتئینهای حیوانی منفعت گیری کردن میتواند ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را پایین بیاورد اما نوع پروتئین حیوانی هم مهم است. مرغ و ماهی و لبنیات دارای ریسک فاکتورهای شبیهی با گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده نیستند. مطابق مطالعات، شما میتوانید با جانشین کردن برخی از انواع پروتئینهای گیاهی با گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده، از مزایا پروتئینهای گیاهی منفعت ببرید:
. به سالادتان نخودسبز را به گفتن یک پروتئین گیاهی اضافه کنید.
. خودتان با کینوآ یا سویا یا لوبیای سیاه همبرگر گیاهی درست کنید.
. کینوآ را در برخی غذاها جانشین گوشت کنید.
. به سالادها توفو یا تمپه اضافه کنید.
. به جای همبرگر، قارچ گریل کنید.
. سویا دارای بافت شبیهی با گوشت است و زیاد جاها میتوانید آن را جانشین گوشت قرمز کنید.
نیازی نیست کلا فقط پروتئین گیاهی بخورید تا قلبتان سالم بماند و یادتان باشد فقط پروتئین مهم نیست؛ داشتن رژیم غذایی پُر از غذاهای فرآوری شده و مصرف قند و شکر زیاد هم میتواند گمان بیماریهای قلبی را از مکانیسمهای گوناگونی افزایش دهد، همانند افزایش وزن، مقاومت به انسولین و تغییراتی در میکروبیوم روده. بعد غذاهای سالم را انتخاب کنید و کمتر غذاهای فرآوری شده و صنعتی بخورید و از پروتئینهای گیاهی زیاد تر در قولهای غذایی خود منفعت گیری کنید.