مصرف کمتر قند، لزوماً بهتر نیست_اسپایدر
نوشته و ویرایش شده توسط تیم اسپایدر
محققان سوئدی در پژوهشی نزدیک به ۷۰ هزار نفر را ۲۰ سال برسی کردند و نتایج غیرمنتظرهای درمورد مصرف قند و سلامت قلب به دست آوردند؛ در واقع پژوهش حاضر میتواند این جمله مشهور «قند همیشه زیان اور است» را زیر سوال ببرد.
بر پایه گزارش Study Finds، درحالیکه دستورالعمل سازمانهای بهداشت عمومی طبق معمولً پیشنهاد میکنند کالری مصرف شکر باید به کمتر از ۱۰ درصد در روز محدود بشود، پژوهش محققان دانشگاه لوند سوئد مشخص می کند رابطه قند و سلامت قلب آنقدرها ساده نیست و لزوماً همیشه «قند کمتر بهتر نیست».
ربط مصرف قند با سلامت قلب
محققان دانشگاه لوند دریافتند شرکتکنندگانی که بین ۵ تا ۷.۵ درصد کالری روزانه خود را از شکر دریافت میکنند، عموماً در قیاس با افرادی که کمتر از ۵ درصد شکر مصرف میکنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به چندین بیماری قلبی عروقی ازجمله سکته ایسکمیک مغزی، دعوا قلبی، نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی می باشند.
برای آنکه این دادهها ملموستر باشند، در رژیم غذایی با ۲ هزار کالری روزانه ۵ تا ۷.۵ درصد، نزدیک به ۲۵ تا ۳۷.۵ گرم، رژیم غذایی شکر باشد؛ تقریباً معادل قند یک تا یک و نیم قوطی نوشابه معمولی.

یقیناً این پژوهش پیشنهاد نمیکند مصرف قند خود را افزایش دهید؛ بهعبارتی محققان دریافتند نوشیدنیهای شیرینشده با شکر اتفاقاً مشکلساز می باشند و مصرف زیاد قند با افزایش خطرات چندین بیماری جدی مرتبط می بود. افرادی که در هفته بیشتر از ۸ وعده نوشیدنی شیرینشده مینوشند، در معرض خطر سکته ایسکمیک مغزی (۱۹ درصد زیاد تر)، نارسایی قلبی (۱۸ درصد زیاد تر) و فیبریلاسیون دهلیزی (۱۱ درصد زیاد تر) قرار دارند.
مصرف کمتر خوراکیهایی همانند شیرینی، بستنی و شکلات با افزایش خطر مشکلات قلبی عروقی در همه شرایط مورد مطالعه همراه می بود. درکل قند باید با اعتدال دقیقی مصرف بشود. یقیناً محققان هشدار خواهند داد که ازآنجاییکه این تحقیق فقط بر افراد سوئدی متمرکز است، نتایج امکان پذیر برای همه صدق نکند؛ چون سوئدیها عادتی فرهنگی دارند که شامل اشتراکگذاری قهوه و شیرینی با دوستان و همکاران است. برخی محققان گمان میزنند مصرف متعادل شیرینی میتواند با تعامل های اجتماعی و حالت سلامت کلی فرد مرتبط باشد و بر آنها تاثییر بگذارد.
در این پژوهش، ۶۹ هزار و ۷۰۵ بزرگسال سوئدی ۴۵ تا ۸۳ ساله شرکت کردند و از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۹ بازدید شدند. شرکتکنندگان طی این سالها سوالنامههای رژیم غذایی جامعی را تکمیل میکردند که به محققان امکان میداد چگونگی تحول الگوی مصرف شکر را طی زمان تجزیهوتحلیل کنند. این چنین محققان ۷ نوع خاص بیماریهای قلبی-عروقی را در آنها بازدید کردند.

طی این بازدید، ۲۵ هزار ۷۳۹ شرکتکننده حداقل به یک نوع بیماری قلبی عروقی مبتلا شدند. محققان دریافتند افزایش بیشازحد مصرف شکر شرایط خاصی تشکیل میکند که خطر این بیماریها را افزایش میدهد؛ برای مثال وزن بدن نقش مهمی در مقدار تأثیر شکر بر سلامت قلب دارد. برای افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۲۵ دارند؛(اضافهوزن در نظر گرفته میبشود)، مصرف قند زیاد تر با افزایش خطر آنوریسم آئورت شکمی و سکته ایسکمیک مغزی همراه می بود اما برای افرادی که BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۵ دارند (وزن طبیعی) مصرف قند زیاد تر در وهله اول با افزایش خطر نارسایی قلبی مرتبط می بود.
یافتههای این پژوهش در Frontiers in Public Health انتشار شده است.
دسته بندی مطالب