افت پوسیدگیهای دندان با کنترل مصرف قند

به نقل از بهداشت نیوز، گزارشها بیانگر این است پوسیدگی دندان، شایعترین بیماری غیرواگیر دنیا است. پوسیدگی دندانها میتواند بر سلامت عمومی تاثییر بگذارد. پوسیدگی دندان هرچند سلامت عمومی را تحت تاثییر قرار میدهد اما تا حد قابل توجهی با منفعتگرفتن از مداخلات ساده و مقرونبه صرفه در سطح جمعیت و فردی قابل پیشگیری است.
درمان مدام پرهزینه است و مقدار دسترسی به درمان در کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط امکان پذیر مطلوب نباشد؛ به نحوی که دندانهای صدمهدیده از پوسیدگی علتدرد یا ناراحتی خواهد شد و تحت تاثییر همین نوشته هم دندانهای پوسیده به علت ناتوانی مالی جهت ترمیم، کشیده خواهد شد.
اگرچه همه افراد در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند اما مقدار پوسیدگی دندان در بین کودکان و نوجوانان زیاد تر است. بازدیدها بیانگر این است تقریبا نیمی از جمعیت جهان به پوسیدگی دندان مبتلا می باشند، اما سطوح بالایی از پوسیدگی دندان در کشورهای با درآمد متوسط رخ میدهد که مقدار مصرف قند بالایی دارند.
بنا بر اظهار دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، قندهای آزاد همانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز اضافه شده به مواد غذایی و نوشیدنیها جزو عوامل مهم پوسیدگی دندان محسوب خواهد شد. بازدیدها بیانگر این است که پوسیدگی دندان وقتی تشکیل میبشود که باکتریهای حاضر در دهان، قندها را متابولیزه کرده و اسید تشکیل میکنند و جهت انحلال مینا و عاج دندان میبشود.
شیرینیها، کیکها، بیسکوویتها، غلات شیرین، دسرهای شیرین، ساکارز، عسل، نوشیدنیهای شیرین شده نیز جزو منبع های مهم قندهای آزاد محسوب خواهد شد.
محدودکردن مصرف قندهای آزاد به کمتر از ۱۰ درصد کل انرژی دریافتی و در ایدهآلترین حالت ممکن یعنی به کمتر از ۵ درصد، مقدار پوسیدگی دندان را به حداقل میرساند.